Birøkt på Bestum
På Bestum er det mange flotte hager med blomster og frukttrær som trenger pollinering. Våre bier er ikke redde for å ta i et tak – de samler nektar og pollen fra morgen til kveld.
Honningbiene har en stor fordel når sesongen starter, ved at det er et stort bisamfunn som overvintrer i hver kube. En normal kube vil ha 15-20.000 bier klare når startskuddet går om våren. Disse biene har bidratt til å holde dronningen og hverandre varme gjennom vinteren. Gjennom sesongen trekkes det på ulike vekster som gir pollen og honning med ulike egenskaper. Eksempelvis er bringebær en viktig kilde til nektar i Norge, og gir en karakteristisk lys og flytende honning.
I det hele tatt gir sommerblomstene en mer flytende honning, mens lynghonning er seigere i konsistensen. Vi liker å la biene være mest mulig i fred, og lar også bikubene stå der de er. Da får vi ikke med oss lyngtrekket, men vi har sett at biene i vårt område i stedet kan nyte en rekke sent blomstrende arter som gir rikelig med innspurts-honning. Vår honning er altså ren sommerhonning, med lys og frisk smak.
Birøkting er et spennende fag, som bygger delvis på vitenskapelig kunnskap og delvis på erfaring og empiriske observasjoner gjennom mange år. Sett to birøktere sammen, og de vil neppe være enige i akkurat hvordan et bifolk best forvaltes gjennom året. Likevel har det vokst frem en del etablerte sannheter som det kan være all grunn til å utfordre. Dette er fordi så mye av kunnskapen er trukket opp av profesjonelle birøktere som driver produksjon i stor skala, med fokus på å optimalisere sommertrekk og lyngtrekk.
For oss som driver i liten skala, der formålet er at biene skal trives best mulig og gi honning med høy kvalitet, ser vi at det kan gjøres en del justeringer på den tradisjonelle tilnærmingen. Vi har forsøkt med ulike løsninger for å tappe honningen rett ut av kuben, uten å måtte hente ut og slynge alle rammene. Ved slyngning sentrifugeres rammene slik at honningen skytes ut, og det følger da med mye voksrester og partikler. Dette siles bort, men konsistensen blir likevel noe annet enn den rene honningen som flyter uanstrengt rett ut av kuben. Ved at honning kan hentes ut gjennom sesongen er det også mulig å tappe ut ulike typer honning alt etter hva biene trekker på i den perioden.
Ved slynging tar man som regel en rekke rammer samlet, slik at alle de ulike variantene blir blandet sammen. Vi har nå satt opp et eget slyngerom, slik at vi kan høste rammer fortløpende gjennom sesongen og uten å blande for mye fra ulike innhøstinger. Vi benytter da en radialslynge, som går litt på tvers av konvensjonell slynging i Norge. Normalt benyttes en tangentialslynge, der rammene plasseres med bredsiden utover. Dette gjør at man slynger få rammer om gangen – en tilsvarende radialslynge kan ta langt flere rammer ved at disse settes vertikalt inn, med rammen stående langs radiallinjen. Grunnen til at vi bruker radialslyngen er at vi høster sommerhonning, som har en annen viskositet enn lynghonningen som mange henter på høsten. Lynghonningen er tyngre å slynge, og da strekker det ofte ikke til med en radialslynge.
Vi er spesielt stolte av vår lind honning, som har en karakteristisk ettersmak av mynte. Når man leser om lindeslekten på wikipedia fremgår det at honning fra lindetreblomster er kjent for å være spesielt velsmakende.
Eksperimenter – naturens metode
Vi har eksperimentert med ulike versjoner av rene høsterammer fra flow hive, som kommer fra Australia. Gjennom dette arbeidet har vi testet en del ulike hjemmesnekrede hybridløsninger, fordi de australske rammene følger en annen standard enn det vi normalt benytter i Norge. For å drive effektiv birøkt trenger man riktige dimensjoner på alt av utstyret som utgjør bikuben. I Norge er bikuben høyere og kortere enn Langstroth-standarden vi ser i en rekke andre land. Dermed må rammer og utstyr konverteres helt eller delvis for å passe i en Norsk kube. For oss var det spennende å se hvordan dette utstyret ville fungere sammen med tradisjonelle norske voksrammer. I tillegg har vi rene flow hive rammer som står med egne bifolk fra Norge.
Det er samtidig ikke til å unngå at tradisjonelle rammer som slynges gir effektiv drift og smakfull og god honning. Vi har derfor installert et eget slyngerom der vi kan slynge og hente ut honning av egen produksjon. All høsting og tapping av honning gjøres altså lokalt her på Tomtaasen. Ved bruk av tradisjonelle rammer benytter vi kun kaldslynging uten noen form for varmebehandling av honning eller rammer. Dette bidrar til å beholde honningen i samme tilstand gjennom høstingen. Vitaminer, ensymer og proteiner beholder struktur og de gode egenskapene som ligger der fra naturens side.
Vi høster ikke honningen før den har en fuktighetsgrad på under 18,5%. Ligger fuktigheten over dette vil honningen kunne gjære og blir ødelagt. Vi følger her vårt prinsipp om å la biene være mest mulig i fred, da ordner de dette helt på egenhånd. Biene vet nemlig at honningen må tørkes, og plasserer seg på taktiske steder gjennom kuben og slår med vingene. Det skapes en gjennomtrekk som raskt tørker ut honningen til riktig nivå. Med en gang dette er gjort forsegles honningen under et tynt hvitt vokslag. Det er dette man kan se på bilder av vokstavler som er forseglet. Under forseglingen holder den tørkede honningen så godt som evig. Det er funnet honning i egyptiske kongegraver som fortsatt var spiselig. Bakterier holder seg unna honningen fordi den er så tørr – selv om den i konsistens kan være flytende.
Tradisjonelt har det vært vanlig å røre honningen, samt å pode den med tidligere avlinger fra forrige sesong for å gjøre honningen kremet. Dette gir altså honningen en annen konsistens enn det som kommer fra bikuben. Vi foretrekker å la honningen være så ren og ubehandlet som mulig. Den vil vare like lenge, og har etter vår vurdering en mer delikat smak og konsistens. Et trenet grep om glasset lar deg helle av litt honning uten å bruke skje. Etterhvert vil flytende honninge kunne krystallisere seg, det dannes sukkerkrystaller i honnningen gjennnom en lang og sakte prosess. Dette endrer ikke på kvaliteten eller lagringsevnen til honningen, du kan ganske enkelt varme opp glasset med honning i litt lunkent vann – så er den flytende igjen.
Husk at honning ikke skal gis til barn under 12 måneder.
Honningglass
Det er ikke noe poeng å returnere gamle glass til oss, vi gjenbruker kun til eget bruk. Det som skal selges må gå i nye glass grunnet strenge krav til renhold. Vi bruker som regel glass fra honningcentralen – flere som har lurt på hvor de sekskantede glassene kommer fra!
Logoen vår er et mobilfoto av huset på Tomtaasen som er gjort om til strektegning med en webapp. Kravene til å kalle seg økologisk innebærer at alle som driver byrøkt i nærheten av en større vei eller bykjerne ikke kan sertifiseres eller godkjennes som «økologisk». Vi kan i stedet konstatere at vi driver organisk, som vil si at honningen er produsert av levende organismer, og at produktet er naturlig og inneholder karbon, som igjen brytes naturlig ned i naturen. Hele prosessen med produksjon og innsamling av vår honning foregår med andre ord innenfor det naturlige organiske kretsløpet. Derfor skriver vi at vår honning er 100% organisk.
Vi har ulike etiketter for honning og syltetøy, men de følger samme mal. Designet her er bygget opp rundt logoen. Siden vi som bynære produsenter ikke kunne kalle oss økologiske, var det naturlig i stedet å fremheve akkurat dette – det urbane. Bilder av bier og bær, samt tusjsketsjen fra Grensen i Oslo er stock-bilder fra Internett. Slike er enkle å søke opp, og kan enkelt byttes ut hvis man vil oppdatere design eller utforming etter en stund. All tekst har vi skrevet selv, mens vi har fått hjelp fra flere på Internett til å finne frem til riktig layout. Opprinnelig hadde vi tenkt å bruke trixie-font som er en klar favoritt, men med små etiketter blir den for vanskelig å lese. Derfor fikk vi hjelp med å finne frem til andre fonter som passet sammen, og valg av farger. Det finnes flere forum og nettsteder som bidrar til designarbeide av denne typen, og det anbefales hvis man vil gi utformingen et lite løft. Det viktigste er egentlig at man har noen å spille ulike utkast opp mot, som gir en bedre kreativ prosess.
_
Hvor får du honningen?
Vår honning er til salgs hos LOKAL – din lokale kjøpmann, bistro, bar – og mye mer…
_
Vi støtter: Back in the Ring
Honning mot rus
Alt overskudd fra Tomtaasen Produkter går til BITR – Back in the Ring. Dette prosjektet har gått over flere år, og kan viste til fantastiske resultater.
Bidra direkte til BITR
Du kan vippse direkte til BITR dersom du ønsker å støtte dette viktige arbeidet.
VIPPS: 583536
Du kan lese mer om BITR her.
Les om BITR i pressen
Det har vært skrevet mye om BITR gjennom årene, samt laget en del filmer og serier som dokumenterer arbeidet. Bare se her.